top of page

#Amsterdam

Etter videregående var jeg som mange andre eventyrlysten og pakket på impuls mine viktigste eiendeler og flyttet til Amsterdam, via Italia. Lang historie kort, 15 år har gått siden jeg tok med meg disse viktige eiendelene + alt jeg hadde akkumulert i løpet av 5 år i utlandet og flyttet hjem til Norge. Denne helgen har jeg vandret ned "memory lane" langs Amsterdams kanaler.

I tillegg til å besøke venner var jeg selvsagt sulten på nye matopplevelser. Og Amsterdam skuffer aldri.

Lunsjbaren Latei ligger på Zeedijk ved Nieuwemarkt, og selv om nettsiden ikke er mye å rope hurra for, er maten suveren. Synes man det er trist å kaste bort tid på å spise fremfor å shoppe er man i utgangspunktet på feil blogg, MEN til den shopping-gale med sans for kitch så er dette et lite mekka. Mer eller mindre alt i det lille lokalet er til salgs. Og min ertesuppe med mynte og yoghurt var deilig. De fleste matrettene er basert på lokale og økologiske råvarer og selv smøret på brødet var en drøm. De ferske juicene var mange, jeg gikk for eple, pære og ingefær, super fresht. Ikke ofte man spiser og blir mett for under 100-lappen, men obs, de tar kun cash og lokale bankkort.

På Latei har det meste en prislapp, selv tapetet er til salgs.

9 straatjes er ni herlige små gater fulle av butikker av sorten vintage, ting og tang, antikviteter, klær, sko, et økologisk supermarked og alskens kaféer og bakerier. Her finner man noe for enhver smak og etter å ha ruslet gatelangs i timevis var det tid for en pust i bakken. Jeg drikker sjelden kaffe såfremt det ikke finnes en søtsak til. Og kakene på display på Café Nielsen var uimotståelige. Det ble banan- og valnøttkake med en latte til.

De ni gatene sentralt beliggende på kanalene har mange spennende butikker å by på.

Vinbaren Vyne ligger midt i hjertet av Amsterdam i Jordaan distriktet, langs Prinsengracht (gracht = kanal). Fra utsiden ser det bittelite ut, men lokalet strekker seg 30 meter innover og langs veggene ligger hundretalls flasker på display. Vinkartet er rikt nok, uten de store navnene, men derimot med gode priser. Med mer enn 60 viner på glass og nærmere 300 totalt. Etter en lang dag med inntrykk, lunsj og kaffe var det tid for et glass vin og kl. 17 sharp stod jeg utenfor. Jeg var første gjest, og et kvarter senere var det fullt. Et herlig "hustle and bustle"-sted med en god blanding av vinnerder og Joop & Petra aka Ola & Kari.

Sommelier Michiel har allerede vært her i 7 år og elsker jobben sin. Vinkartet er variert, det endres hele tiden og de holder vinkurs og smakinger for gjester. En morsom og utfordrende jobb som krever sitt av sommelieren. Jeg gikk for anbefalingene og smakte en Crémant de Limoux Rosé "Emotion" fra Roger Antech som var frisk nok med lett duft av markjordbær og smak av røde epler. Akkurat denne vinen er ikke å finne på norske pol, men typen vin, Crémant fra Limoux får man tak i hjemme.

I tillegg ble det et lite glass Champagne fra Legras et Haas, en enkel Brut. Perfekt når man kan velge å bestille ½ glass, da får man smakt så mye mer. Denne produsenten er også å finne i Norge, men da i forskjellige varianter av Blanc de Blancs (vin laget kun på Chardonnay), mens den jeg smakte var en blend av alle tre druesorter (Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Bobler på Vyne

Et steinkast lenger ned i gaten ligger Restaurant Envy hvor maten står i fokus. En deilig blanding av internasjonale retter, delikat tilberedt i det åpne kjøkkenet rett for nesen på en. Spennende og utrolig smaksrik mat servert i lekre omgivelser uten å være spesielt formelt.

En annen sentralt beliggende vinbar er Bubbles and Wine som ligger rett rundt hjørnet for Damplassen og Det Kongelige slott. Her har Robert Braam servert vin både på glass og flaske i 10 år og til og med fått utmerkelsen årets vinbar i 2011. Her kan vinetusiaster virkelig slå seg løs ved å bestille ?flighter? med vin. Fra menyen kan man velge tre mindre glass av gangen slik at man virkelig kan smake forskjell på viner av samme drue men fra forskjellige land.

Anledningen til mitt besøk i Amsterdam denne gangen var en venninnes fødselsdag, og på anbefaling av sommelier Michiel hos Vyne ble det middag på The Lobby. Restauranten tilhører Hotel V og ligger et steinkast unna Bubbles and Wine. Lokalet er stort og luftig med en livlig bar og veldig trivelig servitører. Menyen er ikke veldig stor, men maten er god, porsjonene store og prisene hyggelige. Men best av alt er prisene i vinkartet, de er suverene. Her får man sentral burgundere på Village-nivå for 70 euro fra gode produsenter. Vinnerder vil glede seg over The Lobby's best bevarte hemmelighet, men den må du fiske etter hos personalet?

​​

Hva huser den skinninnbundne boka?

Amsterdam har noe for enhver smak, og en langhelg rekker for de fleste. Sånn i første omgang i alle fall!


Featured Posts
Ingen innlegg er publisert på dette språket ennå
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page