top of page

Det sorte gullet...

Og her sikter jeg ikke til den stadig minkende oljereserven. Noen ting enten hater man eller elsker man. Blant disse er koriander, oliven og LAKRIS. Jeg elsker alle tre, men desember måned har for meg blitt den store lakrismåneden.

Skylden for dette har Johan Bülow, bedre kjent som lakriskongen. Han er dansk og han lager verdens beste lakris, synes i alle fall jeg. I november i fjor fikk jeg en hard pakke som forskudd på julegave, den skulle åpnes før 1 desember og under lagene med gavepapir fant jeg en åpenbaring av en julekalender. 24 dager med lakris frem til jul.

Bülow lakris kommer i et utall forskjellige varianter. Som vanlig søt eller salt lakris, noen med smakstilsetninger som chili eller tranebær. Men de mest populære variantene er nok de sjokoladedyppede kulene. Et tykt lag mørk, lys eller hvit sjokolade smaksettes med alt fra jordbær, pasjonsfrukt, kaffe eller lakrispulver og dekker en deilig bit lakris. Mine 2 favoritter er: Love som er laget for Valentine's Day og kun er i salg i januar og februar, dette er søt lakris med hvit sjokolade som smaker av jordbær. Og Easter, et annet sesongbasert produkt, bestående av søt lakris, dekket med et tykt lag melkesjokolade som dyppes i mint og avrundes med et tynt sukkerlag slik at det knaser i munnen for hver bit.

Årets største nyhet var julekolleksjonen Gold, Silver og Bronze som er sjokodyppede kuler med smak av henholdsvis: bringebær, mørk sjokolade & mint og sist men ikke minst, salt karamell. I tillegg kom et annet nytt produkt som også burde stå på enhver lakriselskers ønskeliste, nemlig håndlaget, økologisk lakris. Den kommer i tre utgaver: søt lakris, chili og ingefær.

​Ryktebørsen sier at det ventes i alle fall én ny smak neste år, men hva det blir gjenstår å se. I underetasjen hos Steen & Strøm i Oslo har Johan Bülow et eget utsalg, men ellers får man tak i produktene hos Jacobs i Oslo og delikatesseforretninger over hele landet, og selvsagt på nett. I tillegg til å være glutenfrie er dette de perfekte vertinnegavene!! Men også et annet lakrisprodukt som både har en morsom historie, og i tillegg smaker godt, er Dramm Lakris og Chili (varenummer 874801). De fleste kjenner Morten Ramm som skuespiller og komiker, men han er i tillegg til dette far til likøren Dramm. Den er produsert i Nederland i samarbeid med Morten og ble laget etter inspirasjon av farfaren Odd Ramm (ser du ordspillet?) som ga de unge menn en drink når han anså at de var tørre bak ørene og rede til å tre inn i de voksnes verden. Dramm er basert på lakris, men har også andre naturlige smaksaromaer som chili og rosmarin. Den smaker fyldig av søtlakris, gammeldags hostesaft, lakristoffee (om noen husker den hvite rullen med lakrisbiter stykkvis innpakket) og en deilig avslutning med spicy chili og et lett saltpreg. Julen er en fin tid for likør og nå som vi alle er mette hele tiden kan man fint bytte ut desserten med et glass Dramm. Prøv den som saus over vaniljeisen, eller om du kjenner deg ekstra eksperimentell over kokosiskrem. Dramm kommer i 70 cl flaske og koster kr. 309,90, men den rekker også lenge, det er ikke store glasset som skal til, og den har også lang holdbarhet etter at den er åpnet. Basisutvalg kategori 6 betyr at den er å få tak i på alle landets større pol og i dag er holder polene åpent som vanlig. Løp og kjøp!

Foto: Vinmonopolet

OBS: Husk at et voldsomt inntak av lakrisbaserte produkter kan virke lakserende :)


Featured Posts
Ingen innlegg er publisert på dette språket ennå
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page