top of page

Champagne til isbading

Hva som vil være den perfekte Champagnen til isbading er kanskje ikke noe man lurer på veldig ofte. Men for noen dager siden fikk jeg en utfordring jeg uten vanskeligheter takket nei til. Helt til det kom til stykket!

​​

Foto: Linn-Cecilie Linnemann Badeklubben på Tjuvholmen har nærmere 40 medlemmer og de bader hver mandag kl. 12:00, come rain or come shine. De har med te eller kaffe på termos, det er et raskt bad og deretter tilbake til jobb. Alle er ikke tilstede hver gang, men sist mandag var det juleavslutning og oppbudet var på 11 stykk hardbarka badere. Undertegnede hadde sagt seg villig til å stille med sabel for å slå "hatten" av litt champis etter årets siste bad. Jeg skulle kun være tilskuer, for hvem i huleste er gæren nok til å bade i 5 blå med ca. 2 grader i vannet??

Om jeg muligens var litt ør etter en natt med dårlig søvn, eller om jeg kanskje hadde slått hodet er uvisst, men under 3 lag med klær var bikinien på plass. Ved ankomst nede på badeplassen tar selvsagt badepresidenten, JC Forthun, svalestup uti og ser ut til å nyte isvannet. Her var det om å gjøre å handle raskt, av med ulltøy, badekåpe og boblekåpe, sitter nisselua på plass? Jepp, det gjør den. Så, ikke tenke, bare hopp i havet! Det kjentes ut som om kroppen ble til is i løpet av nanosekunder, og raskere har ingen sett Levi skyte opp over vannflaten igjen og tilbake opp på land. Neste skritt var å gni seg tørr så fort som mulig, fremdeles uten å tenke på hva kroppen akkurat har vært igjennom. Deretter på med ulltøyet og badekåpen, håret pakkes godt inn i håndkleet, vi vil ikke at lokkene skal fryse til is og brekke av. Skjerfet tulles rundt halsen, på med hansker og vi er klar for neste fase. Bubbles!!

Champagneflaskene ble sablert i rask rekkefølge og etter en kjapp skål bar det opp til The Thief Spa. 1 time senere var alle fingre og tær tint, og bihulene skinnende rene, varmen var tilbake i kroppen og blodsirkulasjonen i full sving. Om det var verdt det? Tja, en opplevelse var det i alle fall, om enn en kjølig en. Jeg må ærlig innrømme at turen i badstuen etter dyppet var med på å gjøre dette til en fornøyelig affære. Kommer jeg til å stille hver mandag fra nyåret av? Nei, jeg gjør nok ikke det, men når mai kommer så skal jeg nok krype ut fra mitt lille vinterhi og ta en ny dukkert med badenymfene på Tjuvholmen. Dagens tips til Champagne kan benyttes enten til isbading, alternativt til nyttårsfeiringen.

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve, kr. 269,90. VP nr. 1745201 (Bestillingsutvalget) I tillegg til å inneholde halvparten pinot noir og ¼ chardonnay har denne vinen også en andel pinot blanc, en drue man sjelden ser brukt i Champagne. En knusktørr og herlig mineralsk vin som både dufter og smaker av sitrus og krispe epler og som vil være et flott følge til vinterens skalldyrfat.

Clouet Silver Brut Nature, kr. 287,40. VP 4169801 (Basis) En kjent og kjær Champagne for de som frekventerer Bølgen & Moi Briskeby på lørdager. Med pinot noir som eneste drue har vinen fin fylde og smaker av røde epler, kjeks og bakt sitron. Vinen er god alene, men er også et fint følge til havets delikatesser eller spekemat. Mailly C'est la Vie Grand Cru Extra Brut, kr. 329,90. VP nr. 9927301 (Bestillingsutvalget) Med 75% pinot noir og 25% chardonnay er dette en vin som har fyldig fruktsmak, men med frisk syre og et lett preg av autolyse*. God konsentrasjon og lang ettersmak gjør at vinen tåler retter som fisk og skalldyr, i tillegg til å være fabelaktig som aperitiff. * Dersom du lurer på hva autolyse er: Musserende viner oppnår bobler ved en annengangsgjæring på flaske. Det betyr at når vinen er klar tilsettes litt mer gjær og litt sukker før korken settes på flasken. I stedet for at gjæret da omdanner sukkeret til alkohol, blir det til Co2, mao vi får bobler i vinen. I flasken blir de døde gjærcellene liggende å "godgjøre seg" og den duften/aromaen de produserer over tid kaller vi autolyse.

I linken under finner du en mer akademisk forklaring på begrepet autolyse.

https://sml.snl.no/autolyse Har du lyst til å se Badeklubben på film, sjekk ut Damian Leszczynski's kule video her.


Featured Posts
Ingen innlegg er publisert på dette språket ennå
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page