En foodie's bekjennelser...

January 18, 2016

Frem til jeg var 24 kunne jeg knapt nok koke et egg og interessen for mat var ikke veldig stor. Men min fantastiske lillebror ga meg den aller beste gaven jeg noensinne har fått til min 25-årsdag. Boken "Gourmet for begynnere" av kokken Øyvind Hjelle. Og dette ble starten på mitt liv som foodie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mat må vi ha for å overleve, og mange ser dette kun som et nødvendig onde. Så veldig, veldig trist synes jeg. Det finnes så utrolig mye god smak, i grønnsaker, i fisk, i kjøtt, i bakverk og søtsaker, listen er uendelig. I Thailand er hver eneste rett en smaksbombe. Det brukes friske urter, mye limesaft, utrolig sterke chili og fiskesaus i stedet for salt. 

 

Både pad thai (stekte nudler) og fried rice (stekt ris) kan være kjempegodt, men i dag blir det en liten oppvisning i noen av mine favoritt thairetter. Og et par deilige rieslinger jeg skulle ønske jeg hadde tilgjengelig her nede nå. 

 

Nordøst i Thailand finner vi provinsen Isan, maten herfra er ofte ekstra sterk og får svetten til bryte frem hos selv den mest hardbarkede thaier. Laab gai (sterk kyllingsalat) var mitt første møte med mat herfra og jeg var solgt etter første munnfull. Her stekes finhakket kyllingfilet og blandes med rødløk, enten mynte eller koriander, mye limesaft, chili og malte riskorn (dette trekker til seg vesken).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annen innertier er Nua nam tok (beef waterfall) noe den kalles fordi man rett og slett svetter som et fossefall når man spiser de lett stekte biff strimlene sammen med rødløk og mynte. Chili og lime er selvsagte ingredienser og gjør retten både sterk og syrlig. Dessverre er kvaliteten på storfekjøtt sjelden den beste i Thailand og dette er en rett man sjelden ser på vanlige restauranter. Stort sett de som spesialiserer seg på mat fra Isanprovinsen som tilbyr denne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krung keng (stir fried curry) er en type curry, og det er ikke overalt man får til å bestille den. Thai er et utrolig komplekst språk og om man ikke har rette trykket på bokstavene vil thaierne se dumt på deg og ikke forstå hva det er du spør etter. Smakene er nydelige og kokosmelken gir en kremet fylde. Curryen har som regel en guloransj farge og er fylt med grønne langbønner, løk og kylling, sjømat eller svin etter ønske. Om du ikke er så veldig sulten kan du bestille de fleste rettene "over rice with egg". Da får du en litt mindre porsjon, ris på tallerkenen og et stekt egg på toppen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keng keowan (grønn curry) er jo en klassiker de fleste har smakt i Thailand og vil du ha noe erketypisk thai så er dette retten å velge. Grønnsakene varierer etter hvem som lager den og type protein velger man selv. Men den forholdsvis krydrede curryen har kraftig smak og selv liker jeg den best med kylling. Det finnes en enda mer kremet variant hvor det brukes kokoskrem i stedet for kokosmelk og selve curryen kokes inn slik at den får en enda fyldigere konsistens og smak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yam won sen talay (sterk sjømat salat med glassnudler) Blekksprut og kongereker i skjønn kombinasjon med løk, tomat og selleriblader ligger badet i en syrlig og ofte VELDIG sterk klar saus. Glassnudlene i seg smaker ikke så veldig mye, men de gir litt mer konsistens til retten. Er du ikke så vant til sterk mat så gi klart utrykk for det når du bestiller dette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du er like glad i thaimat som meg så vil du kanskje spise thai til frokost også? Det gjør jeg ofte og da blir det som regel nudelsuppe med kylling. Suppen i seg er ganske kjedelig, men med litt chilipulver og prik nam plah (fiskesaus med ferske chilibiter) smaker den helt topp. Ellers er rissuppe og thaiomelett også gode thailandske frokostalternativer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mamuang kao niaw er den beste desserten jeg kan få i Thailand. Veldig mye av de lokale dessertene er litt for søte og klissete etter min smak, men dette er en liten bit av himmelen på en tallerken. Fersk mango serveres sammen med "sticky rice" (klissete ris) som har fått koke sammen med kokosmelk, en dæsj kondensert  melk, sukkerlake og en liten klype salt. Toppen av lykke her er når denne seige massen får et dryss med ristede sesamfrø på toppen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ble du sulten og har lyst til å lage thaimat hjemme kan jeg anbefale to bøker som jeg selv ofte bruker. "Tid for Thai" skrevet av Yngve Ekeren, tidligere matskribent for Aftenposten, nå har han egen matblogg. Og så er det så klart "Thaimani" som har litt mer avanserte retter skrevet av superkokk Terje Ommundsen som driver en av Oslos desidert beste thairestauranter Plah.

 

 

 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Bernkaseler Riesling Kabinett Feinherb 2014, Mosel, Tyskland, kr. 199,80. VP 3594501 BU
Med duft av hvite blomster og stenfrukt har denne vinen en deilig restsødme i munnen hvor den smaker av aprikoser, akasiehonning, rambutan og en myk kremethet. Subtil syre og lang finish. Suveren til spicy mat. 

 

Geil Sabrura Riesling 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,90. VP 3399401 BU
Mango, hint av honning, aprikoser og tropisk hvit frukt preger både nesen og smaken. Fin og frisk riesling med nydelig sødme i avslutningen som passer supert til krydret asiatisk mat, men også til sushi og salt lam (pinnekjøtt).

 

#reise #thailand #thaimat #mat #hvitvin #riesling

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 26, 2016

January 21, 2016

January 14, 2016

January 11, 2016

January 7, 2016

December 28, 2015

December 25, 2015

December 21, 2015

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 by Liora Levi

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Instagram - svarte sirkelen
  • Twitter - svarte sirkelen
  • Linkedin - svarte sirkelen