En hund etter syre...

December 12, 2015

Hva dere drikker på julaften blir opptil dere, jeg har bestemt meg for lenge siden. Det blir Riesling og Champagne!

 Dagene raser av sted og det er 13 dager igjen til julaften. De fleste lurer allerede på hvilken øl og akevitt de skal velge i år. Nå er det ikke sånn at jeg ikke liker øl og akevitt. Det er bare det at øl gjør meg så sabla mett. Og er det noe man blir på julaften uansett, så er det mett. Og skal man drikke akevitt i bøtter og spann så har jo det også en viss effekt på kroppen, dessuten mener jeg potetene på matfatet rekker langt denne dagen.

Nei, takke meg til vin i jula. Og for meg så skal den være hvit og laget på riesling enten fra Tyskland eller Frankrike. I tillegg må jeg ha med en Champagne. Både riesling og Champagne inneholder en god dose syre, og syren i vinen har samme effekt som alkoholen i akevitten. Den renser opp i alt fettet fra maten slik at man ikke kjenner seg så voldsomt stinn. Fruktigheten i slike viner har også sin oppgave, å nøytralisere salte eller røkte elementer, som for eksempel pinnekjøtt. I tillegg smaker det godt og komplimenterer maten.

Men la oss vie syre et lite sekund. Jeg, som mange av mine kollegaer i bransjen, er en hund etter syre. Det er få andre alkoholholdige drikker som gir en slik følelse av friskhet som syreholdige hvite og musserende viner. De er leskende både sommer og vinter, og i motsetning til rødvin som ofte gjør meg trøtt, så holder jeg et par timer lenger på hvitt enn på rødt. Konklusjonen er vel egentlig at jeg er på en konstant søken etter nye spennende, syrefriske viner. Har du et tips til meg så bruk gjerne kommentar feltet under. 


I vinskapet hjemme på Majorstua ligger følgende to viner og gleder seg til jul: 
 

Dopff & Irion Schoenenbourg Riesling Grand Cru 2010, Alsace, Frankrike, kr. 264,90. VP 4250601 Bestillingsutvalget
Denne vinen oppdaget jeg til ribbe mandag for et par uker siden. Maten var ikke tilberedt på helt norsk vis, men ribbe var det lell. Og vinen, som allerede har noen år på baken passet fantastisk godt til. Den hadde en nesten kremet konsistens med nydelig sitrus og fruktsmak som ble sittende igjen i munnhulen en hel liten evighet. Dette er value for money! 

  

 

 

 

 

 

Agrapart Minéral Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 569,00. VP 2828101 Bestillingsutvalget
Det aller beste med å være på reise er alle de spennende mat- og drikkeopplevelsene. I Reims, hovedsetet i Champagnedistriktet introduserte reisefølget meg for en fantastisk liten vinbar med alskens godsaker på kartet, samt en sommelier med et hemmelig Champagnelager som ikke var skrevet ned andre steder enn i dennes hode. Agrapart sin Minéral BdB er en perle av en Champagne, med utrolig frisk syre og aroma av grønne, saftige epler, duft og smak av sjø og hav og en mineralitet som man sjelden opplever maken til. Ja, den koster, men åh så verdt å kjøpe en slik liten lekkerbisken til seg selv i julegave.

  

 

 

 

 

 

 

Hvilken som går til ribba på julaften og hvilken som går til pinnekjøttet i romjulen gjenstår å se, men jeg er i alle fall godt forberedt. Er du?
 

PS: Synes du vinene over ble i drøyeste laget hva pris angår, så ta en titt på anbefalingene under. Flotte viner, med litt hyggeligere prislapp. 

 

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,90. VP 1299901 Bestillingsutvalget
Frisk og syrlig riesling med duft av hvite blomster. Både smak og aroma av hvit stenfrukt, en saftig vin med god syrestruktur og balansert frukt som gjør seg like bra til ribbe som pinnekjøtt. 

A.D. Coutlas Louis Victor Fût de Chéne, Champagne, Frankrike, kr. 279,90. VP 2256201 Basis
Dufter av modne gule epler, bakt sitron og gjærbakst. Aromatisk med et distinkt autolysepreg og frisk syre. Det er hovedvekt av blå druer i vinen, noe som gjør den rik og fyldig og et godt følge til ribbe, pinnekjøtt og rakfisk, så vel som nyttårskalkunen. 

 

#vin #hvitvin #riesling #champagne #jul #julemat #ribbe #pinnekjøtt #rakfisk #kalkun #nyttårsaften

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 26, 2016

January 21, 2016

January 14, 2016

January 11, 2016

January 7, 2016

December 28, 2015

December 25, 2015

December 21, 2015

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 by Liora Levi

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Instagram - svarte sirkelen
  • Twitter - svarte sirkelen
  • Linkedin - svarte sirkelen